Op zondag 12 september vindt in Maasmechelen de 10e editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien plaats. 16 draaiorgelspelers dingen mee naar de nationale titel.

Vier van hen komen uit de provincie Antwerpen: Gilbert Duerinck uit Beerse, Hobokenaar Jan Gillis, Willy Luyten uit Herselt en Johan Van Oprooy uit Oud Turnhout.

Hun prestaties zullen worden beoordeeld op basis van verschillende criteria: het muzikaal repertoire, de esthetiek en de mechaniek van het draaiorgel alsook het voorkomen van de orgelspeler en de interactie met het publiek.

"Als thema voor dit Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd 'filmmuziek' gekozen. Dit openluchtevenement stond vorig jaar al op de kalender, maar diende wegens de coronacrisis helaas geannuleerd te worden. Op 12 september zal het dan toch eindelijk kunnen doorgaan", zegt Johnny Claes, voorzitter van vzw MechaMusica.

Gilbert Duerinck en Jan Gillis nemen voor de eerste keer deel. Gilbert trekt naar Maasmechelen met een 42-toetsen tellend Midi Schuetz-draaiorgel, dat de naam Gigue draagt.

Jan waagt zijn kans met een Harmonic-handdraaiorgel met 26 toetsen. Willy Luyten treedt voor de tweede maal aan. Hij brengt een Raffin-orgeltje mee met 31 toetsen.

Voor Johan Van Oprooy is het al zijn vijfde deelname. In 2012 won hij al eens het Belgisch kampioenschap. Zijn draaiorgel, dat de naam 'Dulce' draagt, is van de hand van de befaamde orgelbouwer Verbeeck en telt 36 toetsen.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 op initiatief van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is.

Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die De winnaar twee jaar lang mag houden. Het kampioenschap streek eerder al neer in Lennik, Harelbeke, Dendermonde, Turnhout, Knokke-Heist, Maldegem en Heist-op-den-Berg.

De organisatie is dit jaar in handen van de gemeente Maasmechelen en vzw MechaMusica. De toegang tot dit gezellige evenement is volledig gratis.
www.draaiorgel.be

MechaMusica werd opgericht in 2007 en verenigt draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land. De vzw heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten te stimuleren.'  Foto rr.